Příroda - nejlepší zahradnice

17. dubna 2017 v 16:15
Prší, prší a zase prší.... Tak jsem zase usedla k notebooku, že něco napíšu. Vlastně jsem se před chvílí vrátila z procházky, kolegové pejskaři mi jistě dají zapravdu, že ven se musí za každého počasí. Takže deštník, bunda, boty a šelma psovitá usychají a odpočívají a já se pouštím do psaní.

Jak je známo, příroda je dokonalá kuchařka, zahradnice, lékárnice, malířka, sochařka a nevím co ještě. A právě jedlým pokladům z její nekonečné zahrádky věnuji tento článek. Snad se někomu bude hodit třeba při vaření.

Česnek medvědí
Medvědí česnek já osobně miluji. Mám ho ráda na mase, v polévkách, v salátech, v pomazánkách, ale i třeba jen tak na brambory. Právě teď je ho všude plno. Nám roste kousek pod domem u potoka a je ho tam tolik, že neubývá ani po častých návštěvách mé rodiny. A to si pro něj chodíme skoro každý den!
Je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Prý pomáhá při chřipkách, astmatu a při snížení krevního tlaku. Zkuste si ho někdy třeba přidat do obyčejného pomazánkového másla. To je pak dobrota!

Sedmikráska chudobka
Sedmikráska není jen krásná a něžná květinka, ale i ona se dá použít v kuchyni. Třeba takový sedmikráskový med, který se dělá podobně jako pampeliškový ( ze smetánky lékařské). Květy sedmikrásky obsahují saponiny, silice, třísloviny, flavonoidy, vitamíny (převažuje C) a minerály (významně je zastoupen draslík, vápník, fosfor a hořčík). Tyto složky pomáhají proti zánětům a působní jako pomoc při odkašlávání. Přidávám recept na domácí sirup proti kašli:
Budeme potřebovat dvě sklenice kvítků této drobné rostlinky, které promícháme s půl druhou sklenicí cukru a odložíme na přibližně dvanáct hodin nebo prostě přes noc. Po uplynutí této doby slijeme do sterilně čisté láhve sirup, který se nám vytvořil a uložíme ho do lednice, kde by měl vydržet tři až čtyři měsíce. V případě nemoci podáváme jednu lžíci třikrát denně.
Třeba se Vám bude někdy hodit!

Šípky
Na sběr šípku se doporučuje období od října do listopadu. Někde jsem slyšela, že se doporučuje sbírat šípky až po prvních mrazech. To jsou prý chutnější a sladší. Ale mráz zase zničí hodně vitamínů. Najdeme v nich vitamín C, A i B! Obsahují i železo a vápník a velmi zdravé flavonoidy. Ze šípků se vyrábí čaj, omáčky, víno, džem a mnoho dalšího. Konzumovat se dají i sušené.
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jára Jára | Web | 17. dubna 2017 v 16:54 | Reagovat

Krásný článek a velice zajímavý blog. Já osobně přírodu miluji a například díky sedmikráskám (chudobkám) se naučila naše vnučka jíst polévky, protože jsem ji polévku jejími kvítky zdobila a tak se to strašně líbilo, že spořádala vždy všechnu polévku a těšila se na další...

2 dinosaurss dinosaurss | Web | 17. dubna 2017 v 17:24 | Reagovat

Moc povedený článek, zajímavé počtení :-)

3 newsfromnature newsfromnature | E-mail | Web | 17. dubna 2017 v 19:17 | Reagovat

[1]: Děkuji. Mně osobně se sedmikrásky v polévce také moc líbí. Je to takové milé oživení.

4 newsfromnature newsfromnature | E-mail | Web | 17. dubna 2017 v 19:18 | Reagovat

[2]: Moc děkuji!

5 HAAS HAAS | Web | 18. dubna 2017 v 13:22 | Reagovat

Hezký článek, kámo...

6 Magicmax Magicmax | Web | 18. dubna 2017 v 18:20 | Reagovat

Krááása :)

7 newsfromnature newsfromnature | E-mail | Web | 18. dubna 2017 v 19:42 | Reagovat

[6]: Díky!  

      a

[5]: Díky!

8 dinosaurss dinosaurss | Web | 18. dubna 2017 v 22:20 | Reagovat

[4]: Není vůbec zač. :-) .. Myslím, že si zde každý rád počte povedené článečky. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama